'Woningmarkt trekt in bijna alle grote Europese landen aan'

Niet alleen in Nederland gaat het goed met de woningmarkt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) voorziet dat de huizenprijzen in bijna alle grote Europese landen komend jaar stijgen of op zijn minst stabiliseren.

 

De woning verkopen worden in het hele continent aangejaagd door het economisch herstel. Dankzij de lage rente in Europa is het nu ook erg voordelig om geld te lenen voor de aanschaf van een huis. Dit geneest de markt, aldus S&P.

Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland rekent het ratingbureau op een flinke prijsstijging, met plussen van 5 procent. In Spanje en Portugal worden woningen waarschijnlijk 2,5 procent duurder, in Italië 1,5 procent.

Alleen in Frankrijk voorspelt S&P dit jaar nog geen groei, omdat veel huizen hier nog altijd relatief hoog zijn geprijsd. De Franse markt zal waarschijnlijk pas in 2017 weer aantrekken.

Stijging Nederland

Voor Nederland voorziet S&P een stijging van de huizenprijzen van 3 procent in 2016 en 2017. Afgelopen twee jaar werden al plussen van 2 en 3,5 procent gemeten. Er worden steeds meer huizen verkocht en het aantal woningen dat in de verkoop staat neemt af.

Wel blijven volgens de kredietbeoordelaar hoge schulden en maatregelen van de overheid die de verstrekking van hypotheken beperken, het herstel van de markt belemmeren.

In België lopen de huizenprijzen iets langzamer op. Hier houdt S&P het voor 2016 op een toename van 1 procent en voor 2017 op 2 procent. In België wordt de markt komende jaren waarschijnlijk extra belast door verdere veranderingen in het 'btw-regime’ in Wallonië en het gewest Brussel.